Usein kysyttyä

Miten pääsen mukaan? Tarvitseeko jotain osata aloittaessa?

Aloittaessa ei tarvitse osata mitään, vaan kaikki taidot opetellaan treeneissä. Uudet harrastajat aloittavat harrastejoukkueissa, joista heidän on taitojensa karttuessa mahdollista karsia kilpaileviin joukkueisiin. Aiempaa lajitaustaa omaavat harrastajat voivat olla suoraan yhteydessä seuran valmennuspäällikköön.

Harrastejoukkueisiin otetaan uusia harrastajia mahdollisuuksien mukaan ympäri vuoden. Uudet harrastajat saavat kokeilla kahdet treenit ilmaiseksi, jonka jälkeen he maksavat kausi- ja jäsenmaksun.

Mitä varusteita tarvitsen?

Harrastaminen vaatii tiettyjä varusteita, joista tärkeimmät ovat lajiin soveltuvat sisäpelikengät sekä juomapullo. Viimeistään kilpaileviin joukkueisiin edetessä tulee hankkia lajia varten suunnitellut valkoiset cheerleadingkengät, joiden valikoimaan voit tutustua esimerkiksi täällä. Cheerleadingvarusteita voit ostaa myös käytettynä esimerkiksi Facebookista löytyvän ”LCS Kirppari”-ryhmän kautta.

Harjoituksiin tulee pukeutua joustaviin urheiluvaatteisiin, jotka eivät sisällä vetoketjuja tai muita teräviä osia. Hiukset pidetään kiinni ja korut poistetaan harjoitusten ajaksi.

Kilpajoukkueissa harrastaminen edellyttää myös tiettyjen joukkue- ja seuravaatteiden hankkimista edustustilaisuuksien ja kilpailuiden takia. Näistä saat lisätietoja omalta valmentajaltasi tai joukkueenjohtajaltasi.

Miten kilpajoukkueet eroavat harrastejoukkueista?

Seurassamme on 12 kilpailevaa joukkuetta, joihin noustaan joukkuejakojen kautta pääsääntöisesti kesäisin. Tarvittaessa joukkueet järjestävät myös täydennyshakuja kesken kauden. Kilpajoukkueisiin hakeminen ei ole kuitenkaan pakollista, vaan jokainen voi halutessaan harrastaa harrastetasolla ilman kilpailemista.

Cheerleadingin ollessa joukkuelaji on kaikkien harrastajien läsnäolo treeneissä tärkeää joukkueesta riippumatta. Kilpajoukkueessa harrastaminen edellyttää kuitenkin harrastejoukkueita suurempaa sitoutumista harrastamiseen ja treeneissä käymiseen. Kilpajoukkueisiin sitoudutaan aina lukuvuodeksi kerrallaan, kun taas harrastejoukkueissa kauden pituus on noin puoli vuotta. Treenimäärät ovat harrastejoukkueita suurempia ja myös tavoitteet ovat erilaisia.

Miksi kaikki eivät pääse kilpailemaan, vaikka olisivatkin päässeet kilpailevaan joukkueeseen?

Jo ennen kisajoukkueisiin hakemista on hyvä tiedostaa, että lajiin kuulu se, että osa joukkueesta kisaa ja osaa toimii haastajina. Joukkue ei voi toimia kestävästi kisajoukkueena, jos sen kokoonpanossa ei ole huomioitu tarvetta haastajiin. Myös haastajat ovat yhtä lailla osa joukkuetta. Kisakokoonpanovalinnat tehdään joukkueen kokonaisuutta ajatellen ja roolit voivat muuttua erilaisista syistä pitkin kautta. Valmentajat tekevät kisakokoonpanovalinnat huomioiden kokonaistilanne. Jokainen roolista riippumatta harjoittelee treeneissä samoja taitoja ja on yhtä tärkeä osa joukkuetta.

Mikä on joukkueenjohtaja?

Seuran tavoitteena on saada jokaiselle kisajoukkueelle oma joukkueenjohtaja eli jojo. Jojo voi olla esimerkiksi huoltaja tai muu täysi-ikäinen henkilö. Jojon tehtäviin kuuluu esimerkiksi joukkueen käytännön asioista huolehtiminen ja yhteydenpito huoltajien kanssa. Jojona pääset olemaan aktiivisesti mukana lapsen tai nuoren harrastuksessa ja osallistumaan seuran kehittämiseen. Jojot työskentelevät tiiviisti yhteistyössä seuran muiden toimijoiden kanssa.

Mikäli olet kiinnostunut joukkueenjohtajan roolista, ole yhteydessä seuran puheenjohtajaan. Kaikki yhteystiedot löytyvät ”Yhteystiedot”-välilehdeltä.

Mitä treeneissä tapahtuu? Onko laji turvallinen?

Cheerleading on monipuolinen laji ja treeneissä harjoitellaankin kaikkia sen osa-alueita. Lajitaitojen ohella treeneissä keskitytään fyysisen kunnon ja kehonhallinnan kehittämiseen. Eri joukkueilla on erilaiset tavoitteet ja treenisuunnitelmat rakennetaan niiden mukaisesti. Harrastejoukkueissa keskitytään lajin perustaitojen opetteluun ja hiomiseen, kun taas kilpajoukkueet harjoittelevat aktiivisesti kilpailuohjelmiaan.

Valmentajat huolehtivat siitä, että treeneissä harjoitellaan vain sellaisia asioita, jotka ovat joukkueen taitotason mukaisia ja näin ollen turvallisia. Seuralla on myös omat cheerleadingin turvamatot, jotka omalta osaltaan takaavat harjoittelun turvallisella alustalla.

Pääsenkö samaan joukkueeseen eri-ikäisen kaverini kanssa?

Joukkueiden ikärajat on määritelty Suomen Cheerleadingliiton kilpailusääntöjen pohjalta, jonka takia kilpajoukkueiden osalta joustaminen ei ole mahdollista. Ikärajojen tarkoituksena on taata turvallinen harjoittelu ja sopiva eteneminen joukkueesta toiseen. Harrastejoukkueiden osalta pieniä poikkeuksia voidaan perustelluista syistä tehdä mahdollisuuksien mukaan.

Mikä on myClub?

myClub on seuran sähköinen jäsenpalvelu, jonka avulla hallinnoidaan jäsenrekisteriä, laskutusta, tapahtumailmoittautumisia, läsnäoloseurantaa ja jäsenviestintää.

Seuran jäsen voi myClubin avulla ylläpitää helposti yhteystietojaan, vastaanottaa tiedotteita ja laskuja, ilmoittautua yhteisön tapahtumiin sekä seurata omaa aktiivisuuttaan.

Järjestelmä on harrastajapohjainen ja sinne on yhdet harrastajakohtaiset tunnukset.

Etkö saanut vastausta kysymykseesi?

Ota yhteyttä suoraan joukkueiden valmentajiin, valmennuspäällikköön tai seuran puheenjohtajaan.